Bedrijfsongeval

Wat is Letselschade?
Bij een bedrijfsongeval bent u vaak onmachtig en het is in enkele seconden gebeurt.
Bovendien ervaart u dikwijls medische en financiële gevolgen.
Ook kunnen veel van de lichamelijke en geestelijke klachten langdurig van aard zijn.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een whiplash, rugklachten, nekklachten of (deels) fracturen.
Ook is het mogelijk dat u pas na verloop van tijd meerdere of aanvullende klachten gaat ondervinden.

 

Deskundige Juridische Begeleiding voor Slachtoffers van Ongevallen.
Als iemand gewond raakt door een ongeval, kunnen de gevolgen voor uw gezondheid en financiën u in een zeer moeilijke situatie brengen. U heeft echter dikwijls recht op een compensatie van de partij die de oorzaak hiervan zijn.
Letselschade Advocaten (LSA) helpen slachtoffers van ongevallen en andere schadelijke gebeurtenissen in het nastreven van schadevergoedingen.

 

Belangen en conflict met werkgever.
Een bedrijfsongeval heeft dikwijls noemenswaardige gevolgen tussen u en uw werkgever. Het onderlinge dienstverband komt vaker onder spanning te staan en er heerst vaak onbegrip. Door uw langdurige afwezigheid of ziekteverzuim kunt u te maken krijgen met ontslagprocedures en de gevolgen ervan zoals inkomstenverlies.
U wilt echter dat uw werkgever, uw salaris doorbetaalt.
De werknemer en werkgever zijnde afzonderlijke partijen hebben beiden rechten en plichten.
Echter is de werkgever ook gedupeerde van een bedrijfsongeval en de werkgever en verzekeraar zijn mogelijk aansprakelijke in deze.
Er zijn echter zaken die u helpen met de aansprakelijkheid.
Hieronder benoemen we een aantal belangrijke zaken:

  • Neem mogelijk contact op met de belanghebbenden en laat een specifieke vermelding of rapportage maken .
  • Noteren van de namen en adressen van betrokken en getuigen, bv m.b.v. een formulier of notitieblok.
  • Vraag aan andere werknemers om zoveel mogelijk informatie omtrent uw ongeval en de ontstane situatie. Laat ze dit omschrijven en mogelijk schriftelijk bevestigen.
  • Maak zoveel mogelijk foto’s van de situatie. Denk aan de bedrijfs- en verkeerssituatie, verkeersborden, markeringen en sporen.
  • Indien u door omstandigheden niet goed in staat bent een verklaring af te leggen, dan is het aan te bevelen om even hiermee te wachten. U voorkomt hiermee dat u een verklaring aflegt die niet volledig of niet volledig juist is en dit kan mogelijk toekomstig in uw nadeel zijn.
  • Bekijk of er mogelijke opnames of camera’s in de buurt aanwezig waren die beeldmateriaal van de mogelijke toedracht en situatie hebben opgenomen.

U heeft er dan belang bij om u goed te laten adviseren en ondersteunen door een Letselschadeadvocaat (LSA).
Immers de letselschade advocaat kan de professionele ondersteuning bieden met het in kaart brengen van uw mogelijkheden inzake het opstellen van de juiste balans en het claimen van uw letselschade.

 

Bedrijfsinstructies.
Tijdens uw werkzaamheden ontstaan er vaak situaties waarin u te kunt krijgen met onveilige situaties. Hier voor heeft de werkgever dikwijls bedrijfsinstructies. Het kan voorkomen dat de werkgever u zal bevragen om na het lezen van de veiligheidsinstructies, deze te betekenen met uw handtekening of paraaf.
Op het moment van ondertekenen tekent u voor deze te hebben bezien en ook mogelijk akkoord te gaan.
Soms zijn deze instructies echter in conflict en niet overeenstemmend met de arbeidsomstandigheden wet. Echter wel voor beduidend belang van de werkgever en haar opdrachtgevers.
Na het ondervinden van een bedrijfsongeval is dit een mogelijke oorzaak om de aansprakelijkheid te weerleggen.
Het is in uw eigen belang de veiligheidsinstructies te bezien en enige onregelmatigheden of onjuistheden tijdig kenbaar en bespreekbaar te maken met uw werkgever en andere partijen. Wanneer u dit niet doet is het goed mogelijk dat u enige toekomstige aansprakelijkheid op schadevergoeding verliest of niet toegekend wordt.

 

Hoogte van Smartengelden.

De verzekeraar van de veroorzaker van uw letselschade, in deze de wederpartij genoemd, zal vaak niet automatisch contact met u opnemen om de hoogte van het smartengeld te bespreken.
Immers is het beduidend in het voordeel van de wederpartij als deze u geen smartengeld hoeft uit te keren.
Een groot nadeel kan zijn als uzelf toekomstig grote kosten, b.v. ziektekosten, kunt ontvangen en deze niet kunt weerleggen aan de betrokkene partijen van de wederpartij.

Bovendien kan de wederpartij u een laag schikkingsvoorstel aanbieden.
Echter enige mogelijke toekomstige problematieken die u kunt ondervinden, b.v. inkomensverlies, blijvend lichamelijk en/of geestelijk letsel zijn hierin niet altijd goed onderbouwd en geclaimd.

Ook omwille hiervan is het altijd zeer raadzaam om advies en professionele begeleiding te ontvangen van een letselschadeadvocaat.
De letselschade advocaat kan een beter advies en hoogte laten bepalen van uw claim en smartengeld.

U kunt smartengeld zien als een tegemoetkoming voor de geleden schade. Echter bij het vaststellen en beoordelen van de hoogte van het smartengeld spelen meerdere factoren een beduidende rol.

Denk eens aan:

  • leeftijd van het slachtoffer
  • kans op blijvend letsel
  • duur van het genezingsproces
  • toekomstige kosten, bv ziektekosten, medicatie

Een letselschadeadvocaat kan u bijstaan om deze en andere vragen te beantwoorden en kan hierin de juiste partij zijn inzake het indienen van uw claim.